Verlang jij naar meer zichtbaarheid? Deze 5 emoties vertellen het jou

Als je moeite hebt met je zichtbaar maken, ervaar je regelmatig weerstand. Bijvoorbeeld als collega’s zich soepel en ongedwongen presenteren. Grrrrrrr, jij wilt dat ook! Je wilt jezelf laten zien, je wilt gaan staan voor wat je de wereld te brengen hebt en gaan stralen. In deze blog beschrijf ik 5 vormen van weerstand (emoties) die jou laten zien dat je deze verlangens negeert. Én de oplossing.

‘Hello darkness, my old friend.’ Het is de eerste regel uit het nummer The Sound of Silence van Simon & Garfunkel. Gisteren kwam die regel bij me binnen toen ik met mijn man de derde aflevering keek van Nick, Simon en Kees: Homeward Bound. De jongens maken in New York een documentaire over Paul Simon en Art Garfunkel. Hun liefde voor dit duo, dat Nick en Simon aanmoedigde om ook tweestemmig te zingen, werkte aanstekelijk op ons. ‘Morgen even de plaat opzetten’, zeiden we tegen elkaar.

Jouw darkness is je vriend
Terug naar die eerste regel; hello darkness, my old friend. Wat mij zo trof in deze vijf woorden is de veelomvattendheid ervan. Ten eerste; het opzoeken van je DARKNESS is de snelste weg om te groeien als persoon. Daarom wordt die darkness VRIEND genoemd: die is er om je te helpen.

Sinds ik in 2017 begon met persoonlijke ontwikkeling is dat de belangrijkste les die ik heb geleerd: zoek je schaduwkanten en weerstand op! Om vervolgens die donkere krochten in jezelf (die je liever vermijdt, want het kan er onprettig zijn) te belichten. Vaak eerst met een kaarsenvlam en als je op dreef bent, zet je er een bouwlamp op.

Ga lichter leven en stralen
Hoe meer je je donkere kanten, je schaduwkanten accepteert en omarmt, hoe verder je heelt als mens en hoe lichter je kan leven. En dat lichter leven mag je gerust letterlijk nemen, want mán wat ga je stralen als je je lichter voelt! Dat brengt me op het tweede punt van de veelomvattendheid: zeg dus HALLO tegen je donkere kanten, want ze gaan toch niet weg. Ze wachten net zo lang tot jij ze licht geeft.

Ten derde; de darkness wordt OUDE vriend genoemd. Ieders donkere kanten, stammen vaak ook uit vorige levens. Dat is wat ik geloof. De ziel heeft al behoorlijk wat bagage verzameld in allerlei levens; positieve en minder positieve. Een deel van die ervaringen zit verstopt in de donkere delen van jezelf.

Je hebt de keuze
Vroeg of laat komt het moment dat je op zo’n donkere kamer stuit en dan heb je de keuze: met oogkleppen op doorlopen of naar binnen gaan, zodat de kamer licht krijgt. Als je weerstand ervaart, is het blijkbaar tijd om daar op te ruimen. Met andere woorden, dat je vrede krijgt met het deel van jou in die kamer. Ook al is het confronterend en pijnlijk wat je in die kamer aantreft.

Als je de ontmoeting met deze oude vriend aandurft, zal het weerzien je uiteindelijk gelukkiger en lichter maken.

5 emoties die jouw weerstand op zichtbaarheid laten zien
Ik kan een mooie parallel trekken met mijn vak: zichtbaarheid. Als je moeite hebt met je zichtbaar maken, kom je regelmatig donkere kamers in jezelf tegen. Elke keer dat dit gebeurt, heb je de keuze: weglopen of naar binnen stappen. Dit klinkt misschien wat abstract. Daarom zet ik vijf gevoelens op een rij, waar jij tegenaan kan lopen. Elke keer dat dit gebeurt, heb jij de keuze hebt om te onderzoeken hoe het komt dat jij je onvoldoende zichtbaar maakt.

 1. JALOEZIE
  Dat wil ik ook, denk je bij te zien van video’s, waarin collega-ondernemers op een soepele, zelfverzekerde en leuke manier kennis delen vanuit jullie vak.
 2. IRRITATIE
  Elke keer dat je Instagram, LinkedIn of Facebook opent, zie je een nieuwe ‘story’ van dezelfde persoon. Jemig, die heeft ook niets beters te doen, denk je. Toch ben je benieuwd naar de inhoud. En grrrrrr, het is nog boeiend, grappig en waardevol ook. Elke keer dat je kijkt.
 3. ONZEKER
  Prachtig vormgegeven met de juiste huisstijlkleuren zijn de blogs altijd. Elke video heeft zo’n kekke intro, wederom in de juiste huisstijl. En op foto’s en video ziet deze ondernemer er goed uit: haren netjes, make-up en goede uitstraling. Deze ‘perfect’ ogende content maakt je onzeker, want jij bent al blij als je überhaupt content durft maken af en toe (waar je retetrots op mag zijn trouwens).
 4. ERGERNIS
  Iedereen kan alles delen op social media. Wat jou ergert, zijn collega’s uit jouw vakgebied die zichtbaar zijn, maar in jouw ogen de plank mis slaan. Ze vergeten bijvoorbeeld essentiële informatie of geven een verkeerd advies. Jij vreet jezelf op, want je zou zo graag een tegengeluid laten horen, maar je weet niet hoe. Of je vindt het gewoon te spannend om jouw kennis te delen.
 5. FRUSTRATIE
  Je schrijft een bericht voor social media. Je leest ‘m nog eens. En besluit ‘m niet te plaatsen.
  Je waagt je aan een video over jouw gouden tip. Kijkt ‘m terug en schrikt: dit ga ik niet plaatsen.
  Je bent op een event en maakt een selfie om te delen. Uiteindelijk plaats je niets, want: wie zit hier nou op te wachten?Ondertussen zie je anderen dit wél allemaal plaatsen op de socials. Jij kijkt ernaar en waardeert deze content. Je hebt er iets aan én waardeert deze ondernemers dat ze zelfs met hun ‘kop in beeld’ komen. S*it, hoezo doe ik het dan niet?

Achter elke frustratie zit een groot verlangen in jou
Hoe herkenbaar zijn deze situaties voor jou? Als je je aangesproken voelt door een of meer punten heb jij blijkbaar nog een donkere kamer op slot zitten die wacht tot die open mag. Want aan de andere kant van frustraties, ergernissen en jaloezie zitten verlangens, wensen en behoeftes. In andere  woorden, achter elke frustratie zit een groot verlangen in jou.

Dan zoom ik weer in op zichtbaarheid. Als je nu NIET zichtbaar bent, dan zit aan die andere kant dat je JUIST zichtbaar wilt zijn. Je wilt jezelf laten zien, je wilt gaan staan voor wat je de wereld te brengen hebt en gaan stralen. Zonder die stemmen in je hoofd die je naar beneden trekken.

Zichtbaar worden is een veranderproces
Bewust worden van wat die ergernissen en frustraties (signalen vanuit je binnenste!) betekenen is de eerste stap in zichtbaar worden. Weten waar jouw pijnpunt zit, is nodig om ‘m om te zoeken, te belichten en op te lossen.

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zichtbaar worden gaat om een groots veranderproces. Vaak gaat het om diepliggende blokkades die belemmeren dat je die knop omzet. Ik ben daar zelf ook doorheen gegaan de laatste jaren en ben nog steeds bezig om dieper en dieper te gaan.

Hello darkness, my old friend
I’ve come to talk with you again
Because a vision softly creeping
Left its seeds while I was sleeping
And the vision that was planted in my brain
Still remains

Kortom, zichtbaar worden doe je niet  in een paar weken. Hoe groter je angst voor jezelf laten zien, hoe langer het veranderproces meestal duurt. En dat is helemaal prima, want iedereen heeft z’n eigen tempo en eigen geschiedenis. Het belangrijkste is dat je je bewust wordt dat jij de keuze hebt om die schaduwkant op te zoeken en ‘m gaat bekijken. In plaats van ertegen te vechten (wat ik heel lang heb gedaan; daarover meer in een andere blog).

Wil jij stoppen met vechten tegen je frustraties dat collegaondernemers zich zo lekker laten zien?
Wil jij jezelf moeiteloos, onbevangen en zelfverzekerd laten zien?
Wil jij onderzoeken wat jou tegenhoudt om volop zichtbaar te zijn?

Laten we elkaar spreken!

Plan meteen een persoonlijk gesprek met me in op mijn website. Daarin kijken we naar wat jou tegenhoudt om zichtbaar te worden en wat je graag zou willen.

Ik kijk ernaar uit om je te spreken!

Ik zie je! 😉
Lindemarie