Zo trek je klanten aan die net zo leuk zijn als jij (het carnavalseffect!)  

Hoe vind je nu online veel meer leuke klanten? Je plaatst regelmatig iets op LinkedIn en stuurt waardevolle tips naar de mensen op je mailinglijst. Dat levert drie of vier reacties op, een enkele keer tien. In deze blog vertel ik je wat werkt om in je content klanten aan te trekken die net zo leuk zijn als jij. 

Daar liep ik door de straten van Den Bosch. Of beter gezegd, Oeteldonk. Op mijn rug twee grote witte vleugels, op mijn hoofd een afropruik. In combinatie met de jaren zeventig trouwjurk die ik ooit van mijn oma kreeg, was ik met carnaval een ‘afro-engel’. Het was eigenlijk te fris om zonder jas buiten rond te hangen, maar mijn dikke winterjas zou mijn outfit verpestten.

Flauw bier drinken op straat
Het was in 2012, mijn eerste carnaval ooit. De nieuwsgierige blikken in de trein op weg naar Brabant (ik vertrok uit Barendrecht, in de buurt van Rotterdam) maakten me extra bewust van het feit dat ik ‘afzakte naar gebied onder de rivieren’.

Een tikje nerveus stapte ik uit op het station, waar mijn vriendinnen – ervaren carnavallers – me opwachtten. Wat ik me ervan herinner, is veel lol maken met bekenden en onbekenden, flauw bier drinken op straat en dansen op Nederlandstalig.

Het carnavalseffect
Je kent vast de uitspraak van Loesje: ‘op het strand is iedereen directeur’. Exact dat principe geldt ook voor carnaval: iedereen is gelijk en daarom praat en lacht iedereen met iedereen op straat en in het overvolle café. In het feest doet jouw rol of functie er niet toe, wat meteen zorgt voor verbinding tussen jou en de andere carnavallers.

Creëer verbinding met een blunder
Hetzelfde gebeurt als je je kwetsbaar opstelt. Als je open bent over waar je van houdt, waar je van droomt of waar je aan twijfelt, krijg je ineens connectie. Dat gebeurt automatisch. Ga maar eens in een groepje van drie een blunder van de afgelopen jaren vertellen. Dat verbindt als een malle! Want het delen van dat soort verhalen maakt mensen tot mensen. Laten we dat testen met een toepasselijke blunder van mij:

Jaren geleden studeerde ik in Nijmegen en reisde ik op vrijdagmiddag richting Dordrecht, waar mijn vriend (nu man) me ophaalde van het station. Op die ene vrijdagmiddag maakte ik een tussenstop in Den Bosch om bij Jan de Groot de enige echte Bossche bollen te halen voor mijn hele familie. Met 20 stuks vervolgde ik mijn reis in een 6-persoonswagon. Ik plaatste de gebaksdoos ‘veilig’ boven in het rek en pakte mijn boek.

Mijn gezicht staat op onweer, ik kan hem wel wat doen. 

Eenmaal in Dordrecht stapte ik uit met mijn weekendtas. Op het moment dat de conducteur op z’n fluit blaast, schrik ik: mijn Bossche bollen! Lichtelijk in paniek schiet ik de eerste conducteur aan op het perron. Die begint meteen te lachen als ik de situatie uitleg. Ik kan hem wel wat doen. Met mijn gezicht op onweer en prikkende traanogen vraag ik hem naar de mogelijkheid om ze nog terug te krijgen.

Hij zoekt contact met de trein en na twee minuten zijn de bollen gelokaliseerd. “Als je over 1,5 uur hier terug bent, kunnen we ze je teruggeven”, stelt de conducteur me gerust. “Maar ik kan niet garanderen dat het er nog net zo veel zijn in de doos”, lachte hij. Oef, gelukkig, was het enige dat ik kon denken. Op het afgesproken tijdstip was ik terug op het station en kwamen mijn Bossche bollen ongeschonden bij me terug.

Hoe vond je mijn verhaal? Wat doet dit verhaal met jouw beeld van mij?

Zo ga je meer toffere klanten helpen
Ik ga er even vanuit dat je in ieder geval een beter beeld van mij hebt gekregen. Dat je het gevoel hebt dat je me beter kent. Dus…laat je persoonlijkheid zien als je snel verbinding wilt maken met klanten die net zo leuk zijn als jij! Ik weet dat het makkelijker klinkt dan zelf doen. Dat heb ik zelf ervaren toen ik startte met zichtbaarder worden. En nog steeds ben ik niet kreukvrij als het gaat om kwetsbaar zijn: wanneer wel/niet, tot hoever kan ik gaan?

Stop je eigenheid in je marketing
Dus ik snap dat het lastig is om in je marketing en je conten je persoonlijkheid, je eigenheid te laten zien. Dat is even wennen, maar wel rete-effectief! Begin gewoon (zie je tips onderaan de blog)! Want mensen kijken nu eenmaal graag naar jou, omdat ze zich wel of niet met jou kunnen identificeren. De ander maakt (onbewust) meteen een schifting: jij bent leuk of jij bent niet mijn type. Allebei is goed.

Goede content is een combinatie van het delen van jouw kennis en jouw persoonlijke verhaal.

Dus mensen die bij je passen, kijken graag naar jou, zeker als je ook nog nuttige dingen te vertellen hebt. Goede content is een combinatie van het delen van jouw kennis en jouw persoonlijke verhaal. Als je daarmee de aandacht pakt van mensen die jou nodig hebben en graag met je werken, ga je meer toffere klanten helpen. Zij blij, jij blij.

Ik klink misschien wat streng, maar ik bedoel: ik gun het je, want je trekt er toffe klanten mee aan!

Ga voor de ultieme combinatie
Samenvattend, die verbinding die als vanzelf ontstaat tussen carnavalvierders bereik je als ondernemer door je persoonlijkheid in je marketing te stoppen. Als je open bent en persoonlijke verhalen gaat delen, ga je snel verbinding maken met jouw doelgroep. Geef je daar bovenop waardevolle kennis weg, dan heb je de ultieme combinatie te pakken en ga je klanten aantrekken die net zo leuk zijn als jij.

Je wilt nu aan de slag en vraagt je af: hoe word ik dan persoonlijk Lindemarie? Vertel!

Het is best simpel om het meer te doen, dat persoonlijk zijn:

  • Plaats op elke pagina op de website een foto van jezelf;
  • Praat op je Over mij-pagina tegen de lezer alsof je een vriend(in) vertelt over je dromen, ambities, passie en wat je inspireert;
  • Gebruik bij blogs en berichten eigen foto’s. Plak die in een template in jouw huisstijl (zoals ik mijn huisstijlpoppetje gebruik bij blogs) en je hebt consistentie in jouw content;
  • Zet jezelf vaker letterlijk in beeld op social media: maak een foto van jezelf met een klant, op een beurs of op een netwerkevenement. Of doe eens gek: maak een video 🙂
  • Schrijf spontaan in je blogs, in je mails en in je webteksten. Hoe je praat, mag doorklinken in je teksten.

Mijn belangrijkste tip voor al je zakelijke uitingen is: Vertrouw op je spontaniteit!

 

Ben je ondernemer en wil je graag persoonlijk zijn in je marketing, maar weet je niet hoe?

Ik help je achterhalen wat je nodig hebt om het wél te gaan doen. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.