Waarom je de juiste mensen ontmoet op het juiste moment

Waar je de juiste mensen ontmoet op het juiste momentJe komt soms mensen tegen die bepaalde dingen zeggen, je treffende vragen stellen, of die je ergens mee naartoe nemen. In eerste instantie weet je misschien niet wat de ontmoeting je brengt. Totdat je opeens beseft dat diegene je een inzicht geeft waar je – bewust of onbewust – op wachtte.

Bestaat het lot, magie of toeval?

Herkenbaar? Is dat het lot, magie of toeval? Dat begon ik me een jaar geleden af te vragen toen ik merkte dat ik steeds vaker – en nu nog steeds – mensen ontmoette die me verder brengen. “Het is een kwestie van ervoor open staan”, zei een vriend toen we het hierover hadden. Aanvankelijk was ik nog sceptisch, want dat klinkt nogal zweverig, maar inmiddels kan ik beamen dat het zo werkt.

Gretig kijk ik om me heen

Sinds dat gesprek sta ik meer open. Steeds vaker denk ik: wauw, dat ik deze persoon ben tegengekomen, geweldig! Of dat ik juist nu dit artikel lees, fijn! Gretig kijk ik sindsdien om me heen, want overal valt iets te leren. Deze openbaring valt samen met dat ik ben gaan ondernemen. Daardoor kom ik op nieuwe plaatsen, spreek ik nieuwe mensen over nieuwe onderwerpen en kan ik voor mijn werk mijn eigen richting inslaan.

René Froger doet me goed

Mijn nieuwe ‘lifestyle’ doet me niet alleen op zakelijk, maar ook op persoonlijk vlak goed. Opeens luister ik écht naar de teksten van liedjes (‘Alles kan een mens…’ van René Froger is bijvoorbeeld een perfect nummer over mindfulness), merk ik bewust op dat de zon schijnt en geniet ik van (nieuwe) ontmoetingen. Als een gesprek een goed gesprek is, maakt het me niet uit hoe lang het duurt, of hoe laat het wordt.

Zeker als je je daarna realiseert: wauw, met deze persoon voel ik me meteen verbonden. Of: dit is precies het duwtje in de goede richting om actie te ondernemen. Soms ontdek je pas later hoe ‘magisch’ het is dat je diegene hebt ontmoet. Bijvoorbeeld als je hem of haar kunt verbinden aan iemand anders. Dat is een van de fijnste dingen die bestaan: mensen verbinden.

Mijn 3 juiste mensen op het juiste moment

Drie van de mensen die me in het afgelopen jaar een Eurekamoment gaven, deel ik graag met je.

1. Simon Sinek
Toen ik een jaar terug zoekende was naar mijn ultieme doel als tekstschrijver en journalist wist ik niet waar ik moest beginnen. Hoe pak je zoiets aan? De eerder genoemde vriend wees me toen op de filosofie van Simon Sinek: ‘Start With Why’. Wat het volgende betekent: als je weet waarom je doet wat je doet (waar word je blij van?), kun je daarvandaan je leven en je werk inrichten.

Ik keek de video en wist meteen dat dit mijn duwtje in de goede richting was. Ik ging aan de slag met mijn waarom en dit is het resultaat: Ik ontmoet graag (nieuwe) mensen en hoor hun oprechte verhaal. Om die verhalen te koppelen aan hun bedrijf; dat is mijn doel geworden. En zo werd mijn ‘waarom’ een pitch, die ik trots vertel aan mensen die vragen wat ik doe.

2. ‘Maak jezelf urgent’
Ook leerde ik een belangrijke boodschap van een student (22) die ik een paar keer interviewde over het vinden van een baan. Haar motto was: maak jezelf urgent. “Wacht niet op een vacature om op te reageren, maar ga zelf op zoek naar hoe je een bedrijf of organisatie kunt helpen.”

Dat is precies wat ik als ondernemer ook doe: je waarde laten zien, waardoor de ander denkt: die moet ik hebben. Geen rocket science natuurlijk, maar als beginnend ondernemer kreeg ik deze boodschap precies op het juiste moment. En dat voelde toch een beetje als magie.

3. Practice what you preach
Als tekstschrijver die anderen vraagt om zich een beetje bloot te geven om tot oprechte verhalen te komen, kon ik zelf natuurlijk niet achterblijven. Gaan bloggen was een logische stap om mezelf te laten zien, maar oei, dat is spannend. Niet alleen omdat mijn teksten strak in elkaar moeten zitten, maar vooral omdat ik mijn eigen mening en gedachten deel.

Collega-ondernemer Roos Anemaet, met wie ik het volledig eens ben dat je identiteit je krachtigste marketinginstrument is, sprak me eens quasi streng toe: “Als je wilt gaan bloggen, moet je het gewoon gaan doen.” Daar is geen speld tussen te krijgen. Nog steeds hoor ik haar stem in mijn hoofd als ik mijn blogs publiceer.

Et voilà, weer gelukt.

Wie ontmoette jij op het juiste moment? Laat het me weten als reactie hieronder of stuur me een mailtje.