Ken jij jezelf al goed genoeg?

Haar openhartigheid viel me meteen op. Melodi Tamarzians (22) zei gewoon alles wat ze dacht en vond, ook tegen mij als journalist. Bijvoorbeeld dat ze in het sollicitatiegesprek voor een junior onderzoeksbaan doodleuk zei tegen de universitair docent: “Onderzoek doen kan ik niet, maar ik wil het wel heel graag leren.”

Die eerlijkheid van Melodi in het sollicitatiegesprek vond ik in eerste instantie opmerkelijk. Een beetje naïef zelfs, want waarom zou je denken dat je een onderzoeksbaan kunt krijgen als je nog niet kunt onderzoeken?

Ondanks dat ze de baan niet kreeg, zie ik in dat haar oprechte houding, haar zelfvertrouwen en met name haar zelfkennis veel (kunnen) opleveren. Daarom drie redenen waarom zelfkennis goud waard is:

1. Neem jezelf niet té serieus; zo word je een leuk(er) mens
Inzien dat je niet perfect bent en altijd kunt blijven leren, maakt je een prettig persoon. Het relativeert, het zorgt ervoor dat je bescheiden en gemotiveerd blijft, en je staat open voor nieuwe dingen.

2. Als je weet wat je waard bent, stel je jezelf en anderen niet teleur
Ken je sterke en minder sterke punten om je scherp en realistisch te kunnen presenteren. Zeg niet dat je ergens goed in bent als dat niet zo is, maar wees eerlijk over je ontwikkelpunten – als je die tenminste wilt ontwikkelen. Als je presentatie bij het solliciteren, bij het ondernemen, of op een feestje ‘echt’ is, zul je de ander vanzelf overtuigen van jouw persoonlijkheid en kwaliteiten. En dan scoor jij die baan/opdracht/date.

Als je iets wilt, moet je actie ondernemen.

3. Als je iets wilt, moet je het regelen
Roepen wat je wilt bereiken is onvoldoende om het te krijgen. Als je iets wilt, moet je actie ondernemen. Dat klinkt eenvoudig, maar is het soms niet. Zorg dat je hulp inschakelt als je het moeilijk vindt om jezelf een schop onder je kont te geven.

Melodi ondernam actie: ze was vastberaden om academische vaardigheden op te doen en mailde de betreffende universitair docent of hij haar kon helpen. Die proactieve houding viel bij hem in goede aarde. “Dat ik haar binnen korte tijd een tweede keer kon afwijzen, toont aan dat ze gedreven is en lef heeft. Ik maak graag tijd voor haar, juist doordat ze laat zien dat ze graag wil leren.” Kortom, een gezonde dosis brutaliteit kan je dus helpen om je doel te bereiken.