Word net zo’n positivo als Joke: 7 tips

Hoe word ik een positivo? Extra mentale kracht kan ik soms gebruiken, vooral om dingen luchtiger en positiever te zien. Ik deed een NLP-training om die beren op de weg te laten verdwijnen. Als opdracht interviewde ik Joke van der Steen a.k.a. bruistablet. Welke van haar oneliners mijn nieuwe mantra wordt, is moeilijk kiezen.

In de koffiezithoek van het Deltahotel in Vlaardingen is het op maandagochtend niet druk. Joke zit schuin tegenover me; rechtop in actieve houding. Na zo ongeveer elke zin lacht ze volop. Ook al gaat het over die onverwachte afwijzing na een sollicitatie. “Natuurlijk geeft dat je ego een knauw. Dan heb ik een rotmiddag, maar daarna geef ik mezelf een schop onder mijn kont.”

Weer die lach. Het werkt aanstekelijk, want ik voel me op slag ‘een beetje Joke’.

Al pratende over de periode waarin ze als loopbaancoach zocht naar een baan – hoe ironisch – strooit ze met levenslessen en oneliners die ik driftig opschrijf. Al na een paar minuten wist ik dat Joke mijn perfecte model is voor de NLP-opdracht. Hoe zij omgaat met teleurstellingen, opbouwende kritiek of vervelende gebeurtenissen kan ik kopiëren. En dan word ik net zo’n lachebek, zelfs al zit het even tegen.

Leer ook van de levenslessen van deze positivo:

  • Heb weinig verwachtingen
  • Laat dingen spontaan gebeuren/ sta open voor het leven
  • Als je iets niet goed doet, kan je het goed máken
  • Heb ik geen invloed (meer) op iets? Lessen leren en vergeten
  • Vertrouw op jezelf
  • Zoek naar de goede dingen in alles
  • Feedback is niet feitelijk: het is de mening van de één naar de ander. Haal uit die mening alleen wat je beter/wijzer maakt

Megagunfactor
‘Laat Joke het doen, dit is echt iets voor Joke!’ Dit hoort ze vaak. De positivo pur sang kan alleen maar concluderen dat haar positieve houding haar veel leuks brengt. “Zonder dat ik erop uit ben, heb ik blijkbaar een megagunfactor.” Weer die lach. Het werkt aanstekelijk, want ik voel me op slag ‘een beetje Joke’.

Jezelf heb je altijd bij je
Dat helpt me om te relativeren; om simpelweg van fouten te leren zonder mezelf van alles te verwijten en om meer lol te (mogen) hebben. ‘De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf’ was de slogan van de NLP-training die ik deed bij Optimaal Talent. Als je dat eenmaal weet, hoef je niet ver te zoeken voor de oplossing, want jezelf heb je altijd bij je.

Net als je lach.

Behalve leren een positivo te worden, schrijf ik mensen tevoorschijn. Vooral zelfstandig professionals die hun verhaal mondeling paraat hebben, maar het niet op papier krijgen. Ik schrijf jouw verhaal in jouw taal, zodat je opvalt, overtuigt en blijft hangen.