Jij hebt invloed (je weet het alleen niet altijd)

Jij hebt invloed. Tegenwoordig realiseer ik me dat en ervaar ik het ook, maar jaren geleden was het iets dat niet bij mij hoorde. Ik associeerde het met popsterren, bekende koppen en mensen die worden uitgenodigd in een talkshow. Nu merk ik steeds meer dat ik anderen bereik met mijn verhalen en ervaringen. Sterker nog, ik raak hen ermee, want ze reageren op mijn boodschap en delen die met de wereld. Hoe kan dat?

Vlak voordat in februari 2016 mijn zwangerschapsverlof begon, schreef ik mijn best gelezen blog tot nu toe. Nog steeds wordt dit verhaal gedeeld, gelezen en herkend. Het ging over hoe het komt dat je de juiste mensen ontmoet op het juiste moment. Dat is geen toeval concludeerde ik, maar als je ervoor openstaat, komen de juiste dingen simpelweg op je pad. Synchroniciteit heet dat, leerde ik van Munish Ramlal, en velen ervaren dit dagelijks. Dat blijkt uit de reacties op dat blog; van bekenden, maar merendeels van onbekenden.

Ik geef een boost
Hoe gaaf is het dat mensen die me niet kennen de moeite nemen om mijn verhaal te lezen? En als ze zich erin herkennen, of zich erdoor aangesproken voelen, ook een fijne reactie achterlaten. Dat doet me om twee redenen goed: ik heb blijkbaar iets moois geschreven, en ik geef anderen er een boost mee in de vorm van herkenning of inspiratie.

Het gaat erom dat je een verhaal op het juiste moment hoort of leest

Kortom, ik heb invloed met mijn verhaal… Wauw, ik beïnvloed anderen en her en der vertellen ze me dat ook nog. Door te bloggen ben ik daar toch mooi achter gekomen. En ik ben niet eens een popster, bekende kop of word uitgenodigd in een talkshow dat laatste nóg niet althans, ;-)).

Het gaat (gelukkig) onbewust
Onbewust beïnvloed ik dus blijkbaar. Als dat voor mij geldt, geldt dat ook voor jou. Iedereen heeft namelijk een eigen verhaal, dat een ander kan raken en inspireren. Het gaat erom dat je dat verhaal op het juiste moment hoort of leest: synchroniciteit.

Als jouw verhaal samenvalt met waar iemand op dat moment mee bezig is, heb je onbewust invloed. Met een beetje geluk zal die ander er bij je op terugkomen, maar in de meeste gevallen kom je niet te weten waar jouw invloed toe leidt. Dat is trouwens niet erg, maar vertrouw erop dat je invloed groter is dan je weet.

Hoewel ik in februari toevallig op mijn bloghoogtepunt ben gestopt, ga ik het schrijven nu weer hervatten. Ideeën genoeg, zin genoeg, en tijd ga ik ervoor maken.

Illustratie: Xaviera Altena