Mag ik zelf bepalen hoe ik mezelf word, Mazda en Optimel?

Jezelf zijn is hip, ook in de marketing. Van die reclamespots gaan alleen mijn haren recht overeind staan. Mag ik alsjeblieft zelf bepalen welke merken bij me passen?

Automerk Mazda is er voor mensen die ‘anders zijn door zichzelf te zijn’, als je yoghurt van Optimel eet en drinkt, ben je ‘vooral lekker jezelf’. En ‘mooi jezelf’ ben je pas als je kleding draagt van Miss Etam (bekijk de video’s onderaan de blog). Verontwaardigd kijk en luister ik deze commercials, want waar bemoeien deze merken zich mee?

Als die het echt belangrijk vinden dat mensen zichzelf zijn of worden, hanteren ze een andere marketingstrategie. Dan laten ze gewoon zien wat hun product of dienst waard is, zonder de pusherige boodschap hoe goed die passen bij wie je bent.

Jezelf zijn levert veel op
Even terug naar de trend. Dat mensen steeds meer zichzelf mogen zijn, vind ik een goede ontwikkeling. Ik merk het zelf ook: sinds ik steeds vaker gevestigde beelden over hoe je je leven ‘zou moeten leiden’ loslaat, voel ik me tevreden en gelukkig. Ik gun daarom iedereen om vooral te doen wat je zelf wilt, want als jij gelukkig bent, straalt dat ook af op je omgeving. Je communiceert overtuigender en daarmee kun je een hoop bereiken. Ik zeg win-win-win.

Volgens deze merken word je ‘gelukkig jezelf’ als je die auto rijdt, als je die yoghurt eet, of die kleding draagt. Zo wordt het alsnog een opgelegde identiteit.

Bemoei je er niet mee
Natuurlijk weet ik dat reclamecommercials zo werken: merken willen je altijd laten geloven dat je gelukkig(er) wordt van hun product of dienst. Alleen, zo wordt het alsnog een opgelegde identiteit. Want alles wat is opgelegd, is niet je eigen keuze en daarom maakt het je niet perse gelukkig (uitzonderingen daargelaten). Keuzevrijheid blijkt namelijk een belangrijke component in het ervaren van geluk, blijkt uit het geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nu de commercials alleen zo expliciet mikken op jezelf worden, gaan ze te ver. Jezelf worden en blijven is een uiterst subjectief proces, waarin je er zelf achter moet komen hoe je bent en wat je blij maakt.

Dit is een uitzondering
Overigens vind ik de campagne van Randstad een uitzondering (video is niet meer beschikbaar). In de commercials zegt het uitzendbureau je te willen helpen met ‘worden wie je bent’ en dat komt sympathiek over. Ik weet niet hoe Randstad dat precies aanpakt, maar de boodschap is in ieder geval niet pusherig. De achterliggende gedachte dat mensen alleen een perfecte baan kunnen vinden als ze weten wat hen blij maakt, is voor alle partijen gunstig. Niks mis mee dus.