Dit maakt je meteen gelukkig

Dit-maakt-je-meteen-gelukkigGeef een compliment, of begin een praatje met een onbekende. Daar maak je niet alleen de ander blij mee, maar dit maakt je meteen gelukkig. Jouw positiviteit doet wonderen, echt!

Een jaar of tien was ik, toen ik op een zaterdagmiddag in meisjesblad Tina een advertentie zag staan:

‘Wie-o-wie heeft er spullen voor mij van Laura Pausini?’

Een zielsverwant! Iemand die ook idolaat was van die Italiaanse zoetsappige zangeres.

Meteen begon ik deze M. uit Friesland een brief te schrijven; spullen kon ik haar weliswaar niet geven (ik was net lekker op dreef met mijn eigen verzameling, dus ze moest het doen met kopieën), maar contact houden leek me fantastisch.

Lauraliefde
De brief ging diezelfde middag op de bus en twee weken later (ik begon me net af te vragen of ze wel mijn zielsverwant was) kreeg ik antwoord. Meteen was ik het wachten vergeten, want M. en ik hadden elkaar duidelijk gevonden.

Jaren zijn we blijven schrijven tot de bovenbouw van de middelbare school. En drie zomers geleden heb ik haar opgezocht in Lausanne, waar ze woont en werkt. Al haar brieven heb ik daar achtergelaten – tijdens de heenreis heb ik me nog kapot gelachen om de inhoud.

Complimenteer, maar wel gemeend
Dit verhaal laat zien wat er kan gebeuren als je spontaan op iemand reageert. Ik doe het nu nog steeds: ik geef bekenden of onbekenden spontaan een compliment (gemeend, anders hoef je het niet te doen), ik maak me bekend bij mensen die hetzelfde denken als ik (want zielsverwanten), en ik benoem het als anderen me raken. Zowel online, als offline.

Hoor of lees je iets dat je raakt? Bel op! Ook al is het een onbekende. Dat is juist des te leuker; als onbekenden vijf minuten de tijd nemen om je iets te zeggen.

‘Lieve actie’
Dat voelt voor mij goed om te doen, en het effect is altijd positief. Zo stuurde ik eens een ik-wens-jullie-succes-mail naar twee onbekende meiden die ook net hun tekstbureau waren begonnen. Kreeg ik een hartverwarmend mailtje terug dat ze mijn actie zo lief vonden: mijn dag kon niet meer stuk.
<glunder, glunder>

Doe het ook bij een onbekende
Dat gun ik iedereen: een gemeend compliment krijgen (wel accepteren!), iemand treffen met dezelfde filosofie of hetzelfde motto (de befaamde klik), of een bevestiging krijgen dat je op de goede weg bent. Hoor of lees je daarom iets dat je raakt? Bel hem of haar op, of stuur een mail. Ook al is het een onbekende (zelf de wetenschap zegt dat dit je blij maakt). Dat is juist des te leuker; als onbekenden vijf minuten de tijd nemen om je iets te zeggen.

Voor ondernemers is het bovendien de perfecte manier om contact te leggen.

De eerste keer is misschien eng, maar bij een goede respons ga je het vast vaker doen. Voor ondernemers is het bovendien de perfecte manier om contact te leggen.

Oma’s genen
Laatst kwam ik erachter van wie ik het heb: van mijn oma van 92. Ik ken genoeg voorbeelden van haar spontane acties (waarvan ik nu pas de waarde leer inzien); ik noem er eentje.

Verguld was ze met het artikel over mij in het krantje van supermarkt Dirk van den Broek. Dan aarzelt ze geen moment en belt het enige telefoonnummer dat ze kan vinden in het krantje. Het was de marketing- en salesafdeling, of zoals mijn oma zegt: “een vrouw van de reclame-afdeling”. In een paar minuten ratelt ze haar verhaalt af. En lól dat ze daar zelf in heeft.

Het zullen dus de genen zijn.

Interview Dirk van de Broek