Dit vertelde ik nog aan bijna niemand

Wie me in 2018 heeft leren kennen, zal zien dat ik vol overtuiging werk aan mijn bedrijf. Afgelopen jaar vond ik écht mijn missie en daarmee de automatische passie om dat voor elkaar te krijgen. Vol overgave succesvol je bedrijf runnen lukt pas als je (hebt) ontdekt waar je helemaal vol van bent.

Geen nood als je dat nog niet weet, want ik startte zonder enige passie en doelen. Ik vertel je graag hoe ik mijn bedrijf begon 4 jaar geleden met het idee voor… een mobiele koffiekar.

Bij garage Van Marrewijk in Boskoop loop ik eromheen en bekijk ‘m van alle kanten. Hij is prachtig. Ik zie mezelf al helemaal staan; sjiek schort aan, opgestroopte mouwen en met soepele ‘schwung’ maak ik mooie latte art in de cappuccino. Dit is wat ik ga doen: ik word barista om met mijn eigen Piaggio overal mensen blij te maken met een heerlijke koffie.

De Koffieformule
Ik bestel de Piaggio (of noem het koffiekar) en kies pastelgroen voor de binnenkant van de openslaande deuren. Die past perfect in mijn huisstijl. De naam van mijn bedrijf, De Koffieformule, laat ik registeren bij de kvk en ik open een zakelijke rekening met dezelfde naam.

Dolenthousiast ga ik aan de slag met alle voorbereidingen voor het starten van mijn koffiebedrijf. Koffie is hip, ik heb er zin in dus het gaat helemaal lukken. Bijna elke avond zit ik te werken aan mijn plannen, want ik wil zo snel mogelijk van start gaan.

Het leek wel wiskunde
Ook schrijf ik me in voor een baristatraining en in juli 2014 rijd ik ’s ochtends vroeg naar Zeewolde, naar de ICT Academy. Ik ben de enige deelnemer. Toen begon het échte koffie maken. Ik leerde over de bonen, over de maling, de doorlooptijd en het perfecte melkschuim. De hele middag was ik aan het malen, proeven, oordelen, bijstellen, melk schuimen (‘het moet klinken als knisperend papier’) en ik was ka-pot. Privéles klinkt luxe, maar ik was zo moe dat ik moeite had met de precisie waarmee goede espresso gepaard gaat. Man, het leek wel wiskunde.

Ik was geen koffiesnob
Compleet in de war reed ik naar huis. Wat er allemaal bij een ‘goed kopje koffie’ komt kijken, had ik niet zien aankomen. Want, en nu komt er misschien een aap uit de mouw, ik was geen ‘koffiesnob’ voordat ik aan mijn plannen begon. Ik dronk wel koffie – meestal cappuccino, maar nooit meer dan één per dag – en ik dacht dat dat wel zou komen zodra ik was begonnen met mijn koffiekar.

Maar op de terugweg vanuit Zeewolde was ik daar helemaal niet zo zeker van. Als ik na een middag koffie proeven al twijfelde, hoe kon ik dan mijn bedrijf vol overtuiging opbouwen? Om dat plan te laten slagen, moest ik koffiegek zijn die de hele dag wil proeven of de maling en de doorlooptijd nog in orde zijn. Op dat moment haakte ik af. Maar wat nu? Ik had ontslag genomen en alles al in gang gezet.

Opgelucht
Thuis sprak ik mijn twijfels uit. “Bij twijfel niet inhalen”, zegt mijn man altijd en ik wist dat hij gelijk had. Het voelde dan ook als een grote opluchting dat ik mijn koffieplannen in de ijskast mocht zetten – ook lekker, ijskoffie :). En die opluchting was de grootste bevestiging dat stoppen de juiste keuze was.

Dat maakte het makkelijker om de buitenwereld te vertellen van de annulering. Ik wist dat het de goede keus was en verrassend genoeg reageerde bijna iedereen positief: “Wat knap dat je er nu nog mee durft te stoppen.” Mijn gevoel van terugkrabbelen als zwakte maakte dus plaats voor lef om te durven terugkrabbelen.

Zonder verwachting begonnen
Die opluchting is er nog steeds. Ondanks dat het annuleren van de Piaggio me ruim 4.000 euro heeft gekost, ben ik blij dat ik het lef had om nog te stoppen.

Een paar weken na die beslissing begon ik zonder enige verwachting toch met ondernemen vanuit mijn oude vak; schrijven. Want ik had ten slotte die kvk-inschrijving en zakelijke rekening (op mijn betaalpas staat nu nog steeds De Koffieformule).

En gaandeweg heb ik als ondernemer mijn weg gevonden door de juiste mensen tegen te komen op het goede moment, kansen te pakken en vertrouwen te houden in het volgen van mijn hart en mijn talent. Dus ook al begin je blanco, het wordt allemaal duidelijker zo lang je je nieuwsgierigheid volgt en je ogen openhoudt. Vertrouw erop dat als je stappen blijft zetten, je ontdekt wat er in je hart zit.

Ik sta pas aan het begin
Na ruim vier jaar ondernemen (en het krijgen van mijn tweede kind) ben ik ontzettend blij en trots op wat er allemaal is gebeurd, wat ik heb geleerd en wat ik heb bereikt. Maar nog steeds heb ik het gevoel van ‘ik sta pas aan het begin’. Moet je nagaan waar ik nog allemaal toe in staat ben. Dat wilde plan voor een koffiekar had ik blijkbaar nodig om mijn comfortabele vaste baan op te zeggen.

Op tv komen
Mijn doel voor dit jaar was om op tv te komen. Bij Eva of Matthijs zou leuk zijn 🙂 Dat is nog niet gelukt, maar zo veel andere dingen die ik niet had gewenst zijn wel gebeurd, zoals:

  • ondernemers die tegen me zeggen dat ik hen inspireer of zelfs hun voorbeeld ben;
  • uitvinden hoe leuk één-op-één samenwerkdagen met ondernemers zijn;
  • het opzetten van mijn eigen trainingstrainingsprogramma Laat Jezelf Zien met Harriette van Rijssel;
  • écht goed leren ondernemen bij de Zakelijk Succes Academie;
  • trainer en coach worden bij de Zakelijk Succes Academie.

Al die toffe ontwikkelingen motiveren me enorm om in 2019 nog meer ondernemers te helpen met hun zichtbaarheid en profilering. Doe het op je eigen manier; vertel jouw verhaal in jouw taal.

Ik wens je een mooi en succesvol nieuwjaar!